Aquest abril no ha estat un mes qualsevol: Catalunya s’ha vestit amb camps florits i boscos ufanosos per celebrar el Mil·lenari de Montserrat. Al mateix temps, l'abril ha estat un mes profundament reivindicatiu amb sonades accions per la defensa del català i farcit de conferències d’alt interès arreu del país.

Abril va engegar motors amb la conferència del doctor en economia i col·laborador de la Revista Esperit, Bernat Mallén. De manera molt similar a la conferència que va impartir l’11 de desembre al local de l’ANC a Sant Cugat, de la mà de Nosaltres Sols!, Mallén va exposar als assistents la relació entre economia i llengua, i va analitzar quines estratègies pot adoptar el país per defensar i enfortir el català a través de l'activitat econòmica. Podeu recuperar la conferència completa aquí.

Nosaltres Sols! continua desplegant la línia d’acció que vam poder observar amb els fets del Café de París, tot tornant a assenyalar un establiment davant d’un nou cas de discriminació catalanòfoba. Aquesta vegada, el local assenyalat ha estat el Sabor Coffee Brunch, on una cambrera es va negar a atendre una clienta en català. L’organització juvenil va empaperar l’establiment el dia 9 amb adhesius que advertien: «Aquest local no respecta el català».

La Revista de Catalunya va anunciar el 10 d’abril la inauguració de l’exposició «Entre temps i espais. Revista de Catalunya (1924 - 2024)» amb motiu de la clausura del centenari de la revista. L’exposició, que es podrà visitar a la Biblioteca de Catalunya fins al 27 de juny, repassa la història de la revista, les diferents etapes que ha travessat i els obstacles que ha hagut de superar al llarg d’un segle de vida.

El dia 13 d’abril l’Aleix Galvany va estrenar al seu canal de YouTube una entrevista amb el director d'aquesta mateixa casa, Frederic J. Porta, aprofitant la publicació del llibre Daniel Cardona. Obra Escrita Completa. Durant la xerrada, que podeu recuperar aquí, Porta profunditza en el personatge de Cardona i la seva visió separatista, a més de l'actualitat dels seus escrits. 

L’endemà, Nosaltres Sols!, va dur a terme una acció a Calvià per denunciar la discriminació lingüística que ha començat a aplicar el nou consistori conformat per PP i VOX. Davant de l'arraconament del català com a llengua oficial del municipi, els joves de Nosaltres Sols! van sortir al carrer per tapar tota la retolació municipal en castellà. Podeu veure l’acció aquí.

El 15 d’abril Acció Cassandra va interposar una denúncia penal contra l'empresa de logística GLS després que un dels seus transportistes es negués a lliurar un paquet, el passat 13 de desembre, pel fet que el receptor volia proporcionar les seves dades en català. L'objectiu de la denúncia és identificar el responsable i traslladar el cas a la Fiscalia especial de Delictes d'Odi i Discriminació, per tal de combatre aquest nou episodi de catalanofòbia.

En Víctor Puig va estrenar l’episodi mensual del seu pòdcast el dia 21. En aquesta ocasió, el convidat va ser en Jordi Bilbeny, investigador històric, autor i activista independentista, fundador de l'Institut Nova Història. Bilbeny comença l’entrevista posant en relleu la importància de qüestionar el relat historiogràfic oficial i de practicar el revisionisme. Tot i el risc d'errors o d'aportar dades inexactes, considera aquesta tasca essencial per trencar discursos immobilistes i acostar-se a la recerca rigorosa sobre figures històriques que, tradicionalment, han estat interpretades des d'una òptica sovint censuradora de la seva catalanitat. En aquest mateix marc, parla sobre com històricament ha funcionat la figura dels censors i com aquests han reescrit la història sistemàticament al llarg dels segles. Finalment, Puig toca el vessant activista del convidat parlant sobre com ell va impulsar i va fer tenir un paper destacat en la Consulta sobre la independència d’Arenys de Mar del 2009, i discuteixen sobre el futur del moviment nacionalista tot analitzant els nous corrents que han sorgit després del Procés. 

En motiu del seu 93è aniversari, la Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya (FNEC) va organitzar el dia 22 d’abril l’acte «Història de la FNEC: gairebé un segle de lluita nacionalista», a càrrec de Frederic J. Porta i Arnau Figueras, autor del llibre Història de la FNEC. Els historiadors van fer una pinzellada als noranta-tres anys d'història del sindicat estudiantil: des del seu naixement, passant pel període de la dictadura franquista, fins a la refundació de 1986.

Per Sant Jordi els carrers de la nació van tornar a desbordar catalanitat entre llibres i roses. Enguany, però, la diada també va tenir un fort component reivindicatiu amb la manifestació de Sant Jordi per la Llengua que va aplegar més de 15.000 persones a Barcelona. Els manifestants van sortir a protestar contra la substitució lingüística que viuen els Països Catalans i exigir mesures concretes per revertir-la i aconseguir una Catalunya plenament catalana.

El dia 24, Octuvre, un grup d’investigació que té com a missió destapar casos de corrupció de les classes polítiques catalanes i de la Generalitat, va estrenar un vídeo-reportatge on profunditzen en l'escàndol de malversació de fons públics perpetrat per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA). La nova informació que han aportat, i que podeu visualitzar aquí, consisteix en la descoberta d’un grup d’empreses privades subcontractades per la DGAIA, anomenat Plataforma Educativa, que ha estat fent servir diners públics per a comprar 500 pisos arreu del Principat.

El mateix dia, Nosaltres Sols! va penjar dues pancartes al Pont de Ferro de Girona com a protesta contra la gentrificació que pateix la ciutat a través del turisme ciclista. A les pancartes s’hi podia llegir «El ciclisme gentrificador descatalanitza Girona» i «Cyclist go home». Aquesta acció denuncia la conversió de la capital de les comarques gironines en un parc temàtic turístic, on l’arribada massiva de forasters afavoreix la pèrdua d’identitat, l’encariment dels lloguers i dificulta la vida quotidiana, amb un ús abusiu de les bicicletes que sovint passen per damunt de tot i tothom. Aquí podeu veure fotos de l’acció.

El dia 25 d’abril Daniel Soler —col·laborador d’aquesta revista i cofundador de la Societat d’Estudis Militars (SEM)— va oferir un col·loqui a la Garriga sota el títol «Política de Defensa en una Catalunya Independent». Soler va exposar la necessitat que qualsevol estat sobirà ha de comptar amb una política de defensa pròpia, tot explorant quina podria ser la composició militar més adient per un hipotètic exèrcit català. L’acte s’inscriu dins d’una sèrie de col·loquis que imparteix periòdicament la SEM per conscienciar a la societat catalana sobre la importància de disposar d’estructures militars nostrades i superar el marc mental que rebutja aquesta tesi.

L'endemà, dia 26, L'Associació La Flama va reunir als més petits de la casa en una nova sessió de ludoteca amb jocs i llibres en català. Com cada número de l'Almanac Independentista, us incentivem a les famílies a participar d'un espai de socialització i joc plenament en català. 

Amb la festivitat de La Mare de Déu de Montserrat —27 d'abril— va concloure una de les commemoracions més importants de la història de la nostra nació: el Mil·lenari de Montserrat. Per primer cop en aquest segle, la Moreneta va aixecar-se del seu tron per presidir una processó fins a la plaça de Santa Maria, on es va celebrar la Missa de Solemnitat de la Mare de Déu de Montserrat que va aplegar més de cinc mil persones. Durant el sermó, el pare abat Manel Gasch va fer èmfasi en el fet que Catalunya i Montserrat són esperits indivisibles, tot reivindicant la llengua i la cultura catalanes com a pilars indestriables del santuari i la muntanya. L’acte del mil·lenari va cloure amb tots els assistents cantant El Virolai abans d’acomiadar a la Moreneta.