La calor sufocant que ens ha visitat aquests darrers dies de maig ens adverteix que l’estiu ja s’acosta. És, doncs, moment de parlar dels esdeveniments ocorreguts en aquest últim mes que encara ha pogut assaborir les darreres brises de la primavera. Tot i l’asfixiant temperatura, hem presenciat un mes de maig refrescant en contingut: diverses conferències amb temàtiques innovadores, molts debats entre independentistes, divulgació històrica de qualitat i nou contingut audiovisual nacionalista.

El Centre Cultural Sa Mina de Lloseta va acollir el 3 de maig la conferència «Mateu Reus ‘Rotget’ (1687-1729). El bandolerisme popular a la Mallorca borbònica». L’acte, organitzat per la secció mallorquina de Nosaltres Sols!, va convidar l’historiador mallorquí Mateu Morro i Mercè per analitzar la figura del bandoler Mateu «Rotget», reivindicat com un personatge cabdal de la resistència popular mallorquina contra les autoritats borbòniques. L’acte, que va aplegar desenes de persones, va comptar amb un vermut on Morro, els militants de la secció i els simpatitzants que es van acostar, van poder debatre informalment sobre el tema de la conferència. 

Tres dies després, seria el nucli de la Universitat de Barcelona de la FNEC l'organitzador d'una conferència de caràcter històric. En aquest cas, el sindicat estudiantil nacionalista va dur l’Agustí Alcoberro i Pericay, historiador i antic director del Museu d’Història de Catalunya, a la Facultat de Filologia de la UB on va presentar la conferència «Els estudiants i la Universitat de Barcelona durant la Guerra de Successió (1701-1714)». Durant la conferència, Alcoberro va explicar als assistents el paper dels estudiants catalans durant el setge de Barcelona, tot analitzant el nombre d’estudiants, quines carreres estudiaven cadascun d’ells, a quines universitats estrangeres van anar a estudiar després del tancament de la Universitat de Barcelona i la relació dels estudiants catalans amb la Universitat de Cervera un cop aquesta va obrir les portes per decret de Felip V. 

El dia 11 de maig Aleix Galvany va convidar per segona vegada Quim Gonter al seu canal de YouTube. L’advocat laboralista i col·laborador en aquesta revista, a partir de les tesis de Bernat Mallén, explica que des de l’època d’Aznar, Espanya, en un context de pèrdua de competitivitat, ha apostat per l’entrada massiva de mà d’obra barata, amb una gran tolerància institucional envers la immigració irregular, fet que ha permès mantenir baixos els salaris en sectors poc productius i ha traslladat part del cost laboral als serveis públics. Per trencar aquest cercle viciós, Gonter proposa regular i limitar els sectors de baix valor afegit i restringir la immigració massiva donant pas a una economia que incrementi la qualitat de vida dels catalans mentre la pressió als serveis públics disminueix. Podeu recuperar la xerrada completa aquí.

El 14 de maig, la Societat d’Estudis Militars (SEM) va organitzar una conferència al Reial Cercle Artístic de Barcelona titulada «Reindustrialització i defensa» a càrrec de l’economista Bernat Mallén i de Pol Molas, president de la SEM, ambdós col·laboradors de la casa. La conferència va tenir un interessant format dual on ambdós ponents van hipotetitzar sobre una reindustrialització catalana a través de la indústria de defensa tractant-ho Mallén des d’un punt de vista econòmic aportant dades i xifres concretes, mentre que Molas va parlar quin tipus d’innovacions militars es podrien produir fefaentment a Catalunya tenint en compte els contextos als quals està lligada. 

El dissabte 17 de maig l’Assemblea de Terrassa va organitzar un debat entre militàncies juvenils del país en què van participar joventuts com la JNC o el Jovent Republicà, que es van veure superades per les intervencions de Nosaltres Sols!, Alhora i la sectorial de joves de l’Assemblea. Evitant fer autocrítica sobre els anys del procés i incapaços de vertebrar un discurs amb estratègies pel futur, les joventuts es van limitar a repetir les consignes autonomistes que emanen dels seus partits mare. Aquesta feblesa va ser explotada per Nil Martínez de Nosaltres Sols! i Josep Punga de l’ANC, que amb facilitat van desmuntar els arguments dels representants del bloc processista,  imposant-se en el debat.

L’endemà, Nosaltres Sols! va celebrar la gala de la primera edició dels seus Jocs Florals. Una cinquantena de joves es van acostar al Centre Sant Pere de Barcelona, on va tenir lloc l’acte. La vetllada, que va arrencar amb un discurs vibrant i ple de passió a càrrec del president de Nosaltres Sols! Eros B. Serra, va reconèixer el talent emergent en diverses disciplines. Els guanyadors de les categories de narració, poesia i assaig van pujar a l’escenari a llegir en veu alta les seves obres, mentre que l’obra guanyadora de la categoria d’il·lustració es va projectar a la sala. Cada premiat va rebre un trofeu de cristall, una rosa i un llibre de la literatura nostrada a la seva elecció. Podeu veure el recull fotogràfic de gala aquí.

Durant la matinada del 19 de maig Nosaltres Sols! va despenjar a la bandera d’Espanya que hi havia penjada a l’Arc del Convent del Carme de Sant Adrià del Besòs per posteriorment cremar-la, tal com podeu veure aquí. Aquesta acció, com la que es va dur a terme al mes de febrer a l’ajuntament de Vic, forma part d’una campanya de l’organització juvenil per esborrar els símbols espanyols presents al nostre país tot fent crida a l’acció i al combat contra l’ocupació simbòlica, mental i militar.

El dimarts 20 al matí el nucli de la Universitat Pompeu Fabra de la  FNEC va organitzar un debat entre diferents agents de l’independentisme català, que va omplir l’Auditori Mercè Rodoreda del campus de la Ciutadella. L’acte va comptar amb figures de diferents generacions i trajectòries dins del moviment com l’Elisenda Paluzie expresidenta de l’ANC; Antonio Baños exdiputat al Parlament de Catalunya per la CUP; Júlia Ojeda, militant d’Alhora; i David Silvestre, portaveu de Nosaltres Sols!. L’eix central del debat era reflexionar sobre el futur del moviment independentista. Tot i els diversos enfocaments, els ponents van coincidir en la necessitat de superar les velles formes i començar a parlar d'independència des d’un marc mental regenerat. A través d’aquest enllaç podeu veure un recull del debat.

Aquell mateix dia, Víctor Puig publicava al seu canal de YouTube una conversa amb Ferran Roig i Ramon Serra, fundadors del Cens del Poble Català. Roig i Serra expliquen que el projecte del Cens es proposa l'elaboració d’un cens netament català per tal que Catalunya tingui un cens nacional com la resta dels estats d’arreu del món. Durant la xerrada, els entrevistats també reflexionen sobre l'eficàcia d’un cens per aconseguir una política que respongui als interessos dels catalans. En aquest sentit, aposten per començar a constituir partits vinculats al cens i articular una autoritat paral·lela a l'autonomia —que respon a interessos espanyolistes—, i orientada a construir estructures de poder nacionalment pròpies. Podeu visualitzar l’entrevista sencera aquí.

El dijous 22 de maig l’Assemblea de Manresa va convidar Josep Punga, economista i activista nacionalista i Oriol Méndez, historiador i president de l’Assemblea de Nosaltres Sols!. L’acte va tenir lloc a la Fundació Universitària del Bages i portava com a títol «El futur de la nació. Relleu jove per la independència». Els joves ponents van oferir una diagnosi contundent sobre l’estat actual del moviment independentista posant èmfasi en el paper dels joves en l’actualitat. Al llarg de les seves intervencions, Punga i Méndez van argumentar que l’independentisme de nova generació ha de parlar des d’una postura adulta, desacomplexada i agosarada que superi els marcs mentals derrotistes de la dècada passada. Un independentisme que parli clarament de les coses que necessita un estat sobirà i que sigui capaç de reconnectar amb el jovent presentat-se com una opció política guanyadora, no pas resignada ni simbòlica. Podeu recuperar la conferència aquí.

El 23 de maig la Fundació Reeixida va viatjar fins la capital del Pallars Jussà, Tremp, per commemorar els cent anys del complot del Garraf i la publicació de l'obra completa de Daniel Cardona a l’Ateneu del Pallars. L’acte, a càrrec del president de Reeixida Oriol Falguera, i el director de la nostra revista Frederic J. Porta, va explicar als assistents el context del separatisme durant el primer terç del segle XX.

L’endemà, dia 24, La Flama va ser present a Sants per portar l’edició mensual de la seva ludoteca. Com ja és costum, els nens van poder gaudir d’un espai de joc plenament en català en un local equipat amb un rocòdrom, joguines tradicionals i tota una oferta de llibres infantils en català per aquells menuts que prefereixen una activitat més calmada. 

El 29 de maig la Llibreria Foster & Wallace, va convidar Frederic J. Porta i Rafael Català i Dalmau per presentar el llibre Daniel Cardona. Obra escrita completa a la capital osonenca. Acompanyat per Oriol Falguera, Porta va desgranar la trajectòria i pensament de Daniel Cardona, oferint una contextualització històrica i ideològica de l’autor independentista i de la seva producció escrita, recollida en el volum.