La Catalunya construïda sobre la mentida i la seva decadència ètica (II)
Les mentides sobre les quals Catalunya es va fundar van dominar els primers anys de l’era Pujol i van propiciar l'ascensió del PSC a l'àrea metropolitana.
Any 2 Núm. 46
Sumari d'aquest número
En el quaranta-sisè número d'Esperit analitzem les mentides franquistes, critiquem el postureig moral, alertem dels perills de no tenir política de seguretat, ponderem els instints de l'ésser humà, tractem el concepte d'autonomia de la tècnica, narrem la relació entre EC i la CNT i reivindiquem la nació.
Us anunciem que iniciem l'emissió de La Talaia, el podcast de tertúlia de la nostra revista amb un episodi titulat "La nostra generació".
També incloem el tercer volum de Metralla, la secció d'assalt de la revista Esperit.
Dolors Clotet continua analitzant com mentides construïdes durant el franquisme van marcar els límits del discurs fins avui, que comencen a trencar-se.
Laura Grande argumenta com el postureig moral està transformant les nostres relacions humanes fins al punt de corrompre el sistema democràtic. De retruc, la consegüent polarització allunya a les posicions més moderades de l'espai públic.
Oriol de Marcos alerta dels perills que els nacionalistes s’enretirin de les institucions que estructuren el país. Una política de seguretat amb sentit d’estat i una policia arrelada romandran inabastables si els catalans ens neguem a ocupar-nos d’aquestes qüestions, abanadonant el nostre deure de fer-ho.
Marc Maynou pondera sobre els instints de l’ésser humà, i sobre llur afaiçonament en la llarga existència anterior a l’agricultura. En un món on la independència i l’autonomia dels individus ha estat suprimida pels estats i la tecnologia, la revolta ha de despendre’s d’una misantropia rabiant per caure en un pragmatisme silenciós.
Frederic J. Porta analitza el concepte d’autonomia de la tècnica a través de Jean Luchaire. Fa gairebé un segle es reflexionava sobre el procés d’absolutització de la tècnica i dels seus perills.
Guillem València reflexiona sobre l’estat d’un dels fonaments, sovint oblidats, de qualsevol moviment nacionalista: l’ànima moral que vincula tots els ciutadans que conformen la nació.
Article per a subscriptors Premium: A petició d’un mecenes d’Esperit, Frederic J. Porta analitza les relacions entre el nacionalisme radical català i l’anarquisme entre 1915 i 1933.
Rep cada número, directe a la teva bústia