A partir d’aquest número, a la revista Esperit inaugurem un sumari dedicat a recollir i difondre les activitats i esdeveniments de la xarxa als marges, allunyada dels partits, les institucions i el món de la cultura i la política oficial que ha anat emergint els darrers anys. El nostre objectiu és contribuir a la seva popularització i cohesió, mantenint al corrent els integrants i els simpatitzants de l’activitat d’aquesta xarxa. Així, cada dos números oferirem un seguiment de les iniciatives i les organitzacions que treballen per la preservació de la nostra identitat nacional.
Per cinquè any consecutiu, la Societat d’Estudis Militars (SEM) va organitzar l’Escola d’Estiu. Com ja és tradició des de fa uns anys, va separar-la en dos grups: l’Alfa —on s’imparteix teoria militar— i el Zulu —de caràcter més físic. El cap de setmana del 6 al 8 de setembre, la SEM va celebrar la quarta edició del Grup Zulu on per primer cop es van abandonar els refugis i els participants van haver de pernoctar a l’aire lliure, a 2000 metres d’altitud. Durant l'activitat, els assistents van posar en pràctica diverses tècniques de supervivència, camuflatge i exercicis de moviment tàctic, en un entorn exigent que va posar a prova les seves habilitats i resistència. Aquí podeu veure una compilació fotogràfica de l’esdeveniment.
Montserrat, muntanya-símbol de la nostra nació, està de celebració. Tot i que el mil·lenari del monestir, fundat per l'abat Oliba l'any 1025, no se celebrarà fins a l'any vinent, el passat 7 de setembre es va donar el tret de sortida a les commemoracions amb un acte institucional que marca l'inici d'un any ple d'activitats per honorar aquest emblema espiritual i cultural català.
El dia 10 l’associació cultural Vibrant va organitzar l’onzena edició de la marxa de torxes. Com cada any, la marxa va ser encapçalada per una recreació històrica de l’exèrcit de 1714 i va iniciar el seu recorregut a la plaça Valentí Almirall, culminant-lo al Fossar de les Moreres. Allà, es va retre homenatge als herois catalans que van defensar Barcelona durant la Guerra de Successió i la Guerra dels Catalans, amb nombroses ofrenes florals en el seu honor. La marxa va comptar amb una important presència de militants de l’organització juvenil nacionalista Nosaltres Sols! que també van encapçalar la marxa i van pronunciar el discurs inaugural de l’acte.
La Diada de l’11 de setembre també va arrencar amb diversos homenatges i ofrenes florals al monument de Rafael Casanova. Durant la tarda, va tenir lloc la tradicional manifestació on tornem a destacar la participació de Nosaltres Sols!. Els seus càntics antiprocessistes van aconseguir captar l’atenció de molts manifestants, que s'hi van sumar.
Una de les grans mancances culturals del nostre país és la falta de representació de figures històriques catalanes a la pantalla gran. Amb l'objectiu de posar-hi remei, la productora Films en Off i el director i guionista Marcel Buisan han pres la iniciativa. Coincidint amb la Diada, es va estrenar el primer tràiler del curtmetratge Badia, que relatarà la vida de Miquel Badia tot abordant esdeveniments clau com el Complot del Garraf o els Fets del Sis d'Octubre.
Entre els dies 13 i 15 de setembre, Nosaltres Sols! va celebrar la sisena edició de l'acampada nacionalista, el punt central de les quals és enfortir la formació física i la cohesió del jovent nacionalista català. L'acampada va incloure un taller de boxa i sessions d'entrenament, a més d'excursions i l'ascensió a un cim, que van posar a prova la resistència i l'esperit de superació dels participants. La Unitat Especial de Catalunya (UEC) va impartir un taller d'orientació, ensenyant tècniques de navegació en entorns naturals. A més, l'acampada va comptar amb formacions complementàries, com un taller d'oratòria, destinat a millorar les habilitats comunicatives dels assistents, i un taller de creació de pancartes, enfocat a la preparació de materials visuals per a futures accions. Podeu veure un resum aquí.
El dimarts dia 17 es va estrenar un nou episodi del pòdcast Casablanca on l’Enric Vila va entrevistar a en Guillem Fons i l’Albert Ardanuy que van presentar el projecte de Renaixença Demogràfica. Aquesta associació té com a objectiu impulsar la natalitat entre catalans a través de diverses mesures, com ara una borsa d’habitatge que posa en contacte a propietaris i parelles catalanes que vulguin formar una família, per tal que aquests tinguin accés a un habitatge assequible en el qual realitzar el seu projecte de vida.
Els actes commemorant la Guerra de Successió no van acabar amb la diada, ja que el Memorial 1714 va dur a terme una conferència el 19 de setembre sobre el marquès del Poal, Antoni Desvalls i de Vergós. La conferència sobre el general austriacista català va córrer a càrrec de Jordi Bages-Querol, president de l’associació, i s’emmarca dins de l’any Desvalls en el qual el Memorial busca donar a conèixer aquesta important figura de la nostra història.
En Pol Molas va presentar el seu llibre Nou Estol en una entrevista al canal de YouTube de l’Aleix Galvany, que es va estrenar el 19 de setembre. En aquesta xerrada de mitja hora, Molas explica quina hauria de ser la composició naval de la marina de guerra catalana, tot donant detalls tècnics de cada model que esmenta. Podeu visualitzar l’entrevista aquí.
El dia 25 de setembre la SEM va presentar, al local de l’ANC de Manresa, la conferència Política de Defensa en una Catalunya Independent. El col·loqui, a càrrec de Daniel Soler, puntualitzava la importància d’una política de defensa en qualsevol estat independent. Durant la sessió, Soler va analitzar quin podria ser el model més adequat per a una Catalunya sobirana, tenint en compte les seves particularitats geopolítiques, territorials i demogràfiques.
El Projecte Ce Trencada, que treballa per traduir videojocs al català de manera oficial i no oficial, va participar en la fira IndieDevDay —la fira més gran de videojocs del sud d’Europa. Els assistents van poder provar jocs de renom traduïts al català durant els dies 27, 28 i 29.
Històricament, l’excursionisme ha estat una de les activitats físiques capitals del nacionalisme català. El Grup Excursionista Sant Jordi, que forma part de Nosaltres Sols!, organitza sortides mensuals com la del dia 28 de setembre a Penyagolosa, on el grup va pujar per primer cop un cim al País Valencià.
Per acabar el mes de setembre, destaquem la constitució de Revolta Pagesa com el Gremi de la Pagesia Catalana. Davant la situació crítica que viu el sector agrari del nostre país, marcada per l'abandonament institucional, el moviment va formalitzar-se com a gremi el passat 29 de setembre, durant l'assemblea celebrada a Alcoletge. Amb representació de tots els indrets del Principat, el gremi no busca funcionar com un sindicat sinó lluitar contra l’exportació deslleial de productes forans, evitar que es paguin preus inferiors als costs de producció, i reduir la burocratització, mentre romanent independents de qualsevol partit polític.
Octubre va començar amb la presentació del llibre Josep Dencàs i Puigdollers. El conseller maleït (1900-1966), que tracta la biografia d’una de les figures capitals de l’independentisme històric. La presentació, que va tenir lloc a la UPF, va tenir un format de Roast Battle on els autors del llibre Fermí Rubiralta i Frederic J. Porta van haver de defensar el seu estudi de la visió crítica dels historiadors David Martínez Fiol i Josep Pich Mitjana. Podeu visualitzar la presentació del llibre aquí.
Més tard, aquell mateix dia 1 d’octubre va tenir lloc una concentració a la plaça Sant Jaume de Barcelona per commemorar i reivindicar els fets del primer d’octubre de l’any 2017. La concentració va comptar amb una presència important de militants de Nosaltres Sols! que van liderar l’esperit i la moral de la plaça, sumant a tots els presents a una actitud bel·ligerant.
El 2 octubre vam retornar a la UPF per assistir a la jornada organitzada pel Grup de Recerca Estats Nacions i Sobiranies (GRENS) sobre els Fets del Sis d'Octubre. Destaquem especialment el seminari conjunt d’en Fermí Rubiralta i en Frederic J. Porta, titulat «L’independentisme català i els fets del 6 d’octubre de 1934», així com el seminari en solitari de Porta «Batista i Roca, Palestra i els fets d’octubre». Ambdues intervencions van proporcionar la visió netament independentista dels Fets d’Octubre que sovint és obviada en favor de la magnificació de la figura autonomista de Lluís Companys.
Les conferències van seguir sense parar un cop arribats al divendres 4 d’octubre. Nosaltres Sols! va organitzar a Manresa un col·loqui al local d’Òmnium. En Pol Bragulat, va analitzar les nombroses possibilitats de Catalunya com a actor rellevant a la geopolítica del Mare Nostrum. Bragulat també va destacar l’enorme potencial del nostre país en la creació i gestió autònoma dels seus recursos, una capacitat que resta en gran part desaprofitada. A continuació us deixem la gravació de la conferència «Geopolítica catalana nació-estat».
El colofó a totes les conferències de la primera setmana d’octubre el va posar les II Jornades de Política Internacional i Defensa de Catalunya organitzades conjuntament pel Catalonia Global Institute i la SEM. La jornada, celebrada el 5 d’octubre al Reial Cercle Artístic de Barcelona, va consistir en tres sessions que exemplificaven estats marítims en els quals Catalunya pot emmirallar-se. La primera conferència va ser duta a terme pel doctor medievalista Pol Junyent, que va exposar la composició de les forces navals de la Corona catalanoaragonesa i com exercien la seva hegemonia al Mediterrani medieval. Abans de dinar, el doctor Victor Enthoven, antic docent de la Royal Netherlands Naval College i la Universitat Lliure d’Amsterdam, va dur a terme un treball d’anàlisi on teoritzava sobre si les Províncies Unides de l’època moderna conformaven un estat que mirava al mar o, si més ben aviat tenien una visió continental. Finalment, el doctor britànic Tim Huxley va explicar el cas paradigmàtic de Singapur, un model de supervivència marítima entre potències.
La primera setmana d’octubre va cloure amb els homenatges dels Fets del Sis d’Octubre, organitzats per la Fundació Reeixida i el CADCI. El multitudinari acte va comptar amb descendents de figures nostrades dels fets com Josep Dencàs o Jaume Compte. La commemoració va començar amb una representació històrica, interpretada per militants de Nosaltres Sols!, els quals van arribar a la seu del CADCI on l’acte va arrancar de la mà d’Oriol Falguera i Daniel Laspra, presidents de la Fundació Reeixida i el CADCI respectivament. A més, hi van participar historiadors com Fermí Rubiralta i Neus Moran. Podeu veure un breu resum a través d’aquest enllaç.
El dia 8 octubre el Cens del Poble Català va presentar el seu projecte al cor de Catalunya, Manresa. El local de l’ANC va acollir una xerrada on el Cens va exposar les motivacions darrere de constituir un cens plenament català que reflecteixi fidelment la composició de la societat catalana. En un context de país ocupat i un ferotge globalisme, iniciatives com el Cens del Poble Català busquen definir clarament la catalanitat per tal de promoure un procés d’autodeterminació on només participin els autòctons.
El Grup Excursionista Sant Jordi va visitar els peus de la muntanya de Prades amb una ruta de 22 quilòmetres per Alcover, durant el dia 13 d’octubre.
L’endemà, la formació política Alhora va estrenar el pòdcast Ensems, dedicat a analitzar les qüestions fonamentals de l’independentisme català i la seva influència en el context nacional. En aquesta primera entrega, Jordi Graupera i Júlia Ojeda van reintroduir el debat de la doble xarxa a les escoles catalanes, acompanyats dels activistes Meritxell Fortea i Gerard Furest.
Sense treure el punt de mira de l’educació catalana, el dimecres 16 d’octubre l’Associació la Flama va viatjar fins a Vilanova i la Geltrú per dur a terme un col·loqui explicant la seva missió. La Flama està cercant inversors per engegar una xarxa d’escoles on es compleixin els drets lingüístics dels infants catalans, tot sent educats d’acord les tradicions del nostre país. Aquesta iniciativa no només respon a una necessitat educativa, sinó que també aspira a preservar i promoure la identitat cultural catalana en el context de minorització actual.
Les iniciatives pedagògiques que busquen ensenyar als catalans les destreses necessàries per a la supervivència en un entorn obert, no van acabar amb l’Escola d’Estiu de la SEM. El cap de setmana del 18 al 20, la Unitat Especial de Catalunya va organitzar una sortida on els participants van rebre una formació de caràcter militar bàsica. Aquesta formació va abordar aspectes fonamentals com la tàctica, la supervivència, l’assistència sanitària i la comunicació, elements essencials a l’hora de dur a terme un desplegament a camp obert. Aquí teniu un resum de l’activitat.
Paral·lelament, el dissabte dia 19 va tenir lloc la Jornada d’Economia i Finances que va organitzar Nosaltres Sols! a Barcelona. L’economista Jordi Carol va teoritzar sobre el model econòmic que caldria implementar en una Catalunya independent. Per altra banda, Arnau Saborido, també economista, va centrar-se a parlar sobre la importància de l’emancipació econòmica individual mitjançant les inversions.
El dia amb Nosaltres Sols! no va concloure amb la jornada econòmica. Durant la tarda, els militants van assistir a una formació d’autodefensa i Krav Maga, una disciplina que combina tècniques de defensa personal amb un enfocament pràctic i eficaç per situacions reals. Podeu veure un resum del taller de defensa personal aquí.
El dia 21 d’octubre sortia a la llum la denúncia de Plataforma Per la Llengua, on la ONG destapava el cas de discriminació lingüística i xenofòbia en què un metge de l’Hospital Universitari Dexeus va negar atenció mèdica a una pacient amb pèrdua de memòria simplement per voler parlar català. La resposta immediata va ser una concentració l’endemà davant de l’hospital que va organitzar Alhora, on diversos ciutadans van acostar-se per protestar contra els fets i per reclamar l’ús del català a la sanitat. A més a més, el partit polític va repartir el decàleg de Salut pel Català, informant els pacients i ciutadans dels seus drets lingüístics en els centres de salut.
El dia 23 d’octubre es va estrenar la segona entrega del pòdcast Ensems. En aquesta ocasió, Jordi Graupera va entrevistar al portaveu de Nosaltres Sols! i col·laborador d’aquesta mateixa revista, David Silvestre. Durant la xerrada, Silvestre explica la desafecció per la classe política dels joves d’avui dia, que fa deu anys eren aquells nens que corrien per Barcelona cada 11 de setembre amb una estelada a l’esquena i un somriure a la cara.
El Grup Excursionista Sant Jordi va aprofitar l’últim dissabte d’octubre, dia 26, per fer una ruta de muntanya al voltant de Cellers.
El 31 d’octubre va néixer la plataforma Voluntaris Catalunya DANA gràcies a la col·laboració conjunta d’Alhora, Nosaltres Sols!, la Societat d’Estudis Militars i el CADCI. Aquesta iniciativa té com a objectiu organitzar i mobilitzar voluntaris del Principat per ajudar les poblacions del País Valencià afectades per la DANA a recuperar-se dels danys materials i humanitaris. La crida va tenir un èxit rotund, i en qüestió d’hores es van articular 100 voluntaris, que van arribar a Picassent l’endemà mateix. Des d’allà, s’han posat al servei dels pobles veïns per donar suport en les tasques de recuperació.