Obre l'article per a tothom
Fent aquest pagament, l'article quedarà obert per a tothom qui el vulgui llegir. És una manera de compartir el coneixement i donar suport a la revista.
Aquest import es destinarà íntegrament a mantenir la revista.
Els Països Catalans han viscut un març inusualment gris, amb ruixats constants que han convertit el nostre país mediterrani en gairebé un d’atlàntic durant tres setmanes. Tanmateix, el nacionalisme català, lluny de patir un xàfec, ha treballat incansablement en un mes profundament marcat per conferències, contingut intel·lectual en format pòdcast, les nombroses reivindicacions en defensa per la llengua i, per descomptat, l’arribada de la primavera.
El primer dia del mes de març el va inaugurar la conferència que va organitzar Nosaltres Sols! a La Palestra de Girona, a càrrec de la doctora en literatura catalana i autora Júlia Ojeda. Sota el títol «Feminisme i nacionalisme», Ojeda va exposar les idees recollides a la seva obra Màtria o Barbàrie teoritzant com el feminisme i el nacionalisme català poden conciliar-se i reforçar-se mútuament a través de la figura de la matriota. Podeu recuperar alguns clips de la conferència a través del compte d’Instagram de Nosaltres Sols!.
El dia 8 de març a l’Espai Senglar Nosaltres Sols! va donar pas a la presentació de la Societat d’Estudis Militars (SEM). La SEM va exposar de manera introductòria la seva tasca i objectius davant dels curiosos que es van apropar al local. En finalitzar l’exposició, es va obrir un torn de preguntes i reflexions en què els assistents van aprofitar per debatre amb el ponent respecte a la conformació d’un poder militar català, eix central de la conferència.
El 12 de març, Nosaltres Sols! va portar una nova conferència a la capital. En aquesta ocasió, l’escriptor i periodista Enric Vila va ser el protagonista del col·loqui a la Biblioteca Camp de l’Arpa - Caterina Albert, al barri del Clot. Sota el títol La meva història del procés (2007-2017), Vila va compartir la seva experiència personal durant els anys del procés, la seva relació amb les esferes de poder i el consegüent ostracisme que va patir per discrepar amb aquestes. Amb un relat meticulós i cronològic, Vila va oferir una radiografia detallada dels esdeveniments viscuts en primera persona i del descontrol que imperava al capdavant dels partits polítics catalans. Podeu recuperar la conferència a través del següent enllaç.
El dia 15 de març més de dos mil catalans van acudir a Perpinyà a manifestar-se a favor de La Bressola davant de la falta de finançament que fa perillar el projecte d’escola catalana a la Catalunya Nord. La manifestació va comptar amb un fort sentiment antifrancès, que es va fer palès en les proclames contra el batlle de Perpinyà i l’estat francès, principals responsables del deute actual que arrossega l’escola per culpa de la retirada de subvencions l’any 2021. L’acte va acabar al Castellet, on Guillem Nivet —president de La Bressola— va pronunciar un discurs reclamant els ajuts econòmics corresponents per continuar fent funcionar La Bressola.
Per tercer mes consecutiu el director de la nostra revista, en Frederic J. Porta, és convidat per parlar sobre l’obra Daniel Cardona. Obra Escrita Completa. El dia 20 de març, el Memorial 1714 va acollir una conferència-debat en la qual els participants van poder reflexionar i intercanviar opinions sobre la figura de Daniel Cardona. L’associació cívica i cultural, amb seu al Fossar de les Moreres, va proporcionar un escenari de gran càrrega simbòlica per a l’acte, ideal per reivindicar una figura cabdal de l’independentisme històric.
El mateix dia i hora, l’associació Amics de la Bressola, que concentra la seva tasca en donar suport a La Bressola des de la Catalunya Sud, va organitzar un col·loqui titulat Maillol i els noucentistes. Presentat pel col·laborador d’aquesta revista Lluís Dagues, l’acte va comptar amb l’Eric Forcada; llicenciat en història de l’art, belles arts i estudis catalans, i en Raül Garrigasait, filòleg clàssic, escriptor, traductor i editor. Ambdós ponents van fer un repàs a la vida i trajectòria artística d’Aristides Maillol, escultor, pintor i gravador català natural de Banyuls de la Marenda.
Concloent el dia 20, la Unitat Especial de Catalunya (UEC), que es focalitza en formar als catalans en entrenament tàctic, supervivència, primers auxilis i executar simulacions militars, va organitzar una jornada introductòria sobre el Combat en espais confinats. L’objectiu de l’activitat era perfeccionar les habilitats de la unitat en aquest tipus d’enfrontaments en interiors, fent ús d’armes de baix calibre. Aquí podeu veure un recull fotogràfic de l’activitat.
L’endemà divendres dia 21, Nosaltres Sols! va organitzar un nou col·loqui, aquest cop a La Teneria d’Igualada, amb la col·laboradora d’aquesta mateixa casa, Dolors Clotet. En la conferència «Natalitat i Criança», Clotet, va analitzar el paquet de causes de la baixa demografia catalana i les dinàmiques que se’n deriven, un fenomen que condiciona el futur de la nació. Durant la part final de la conferència, l’autora va receptar diverses mesures per tal de revertir aquest retrocés i garantir una Catalunya on els catalans tornem a ser majoria. Arribats el torn obert, es va formar un interessant debat entre els joves i adults presents a la sala.
El dissabte dia 22, Víctor Puig va estrenar el nou capítol del seu pòdcast. En aquesta ocasió, Puig va conversar amb l’economista i inversor privat, Teodor de Mas, autor del llibre Fer diners. Un mètode judeocatalà per estalviar i fer-se ric. Durant el transcurs de l’entrevista, de Mas explica la importància de fomentar un consum nacionalista, el paper clau del hub català i el seu potencial, malgrat els obstacles derivats del tracte colonial espanyol, o la necessitat d’adoptar estratègies financeres inspirades en el model jueu per tal d’assentar una economia on els catalans siguem econòmicament forts i independents.
Aquell mateix dissabte, i com ja és tradició un cop al mes, La Flama va tornar a portar a Sants una nova edició de la seva ludoteca, habilitant un espai de lleure en català per als més petits. El local ofereix una proposta lúdica diversa, amb joguines i llibres en català, així com un rocòdrom per als nens més intrèpids. Si us interessa la iniciativa, podeu consultar en aquest tuit el calendari pels pròxims tres mesos, amb la pròxima sessió prevista pel 26 d’abril.
El 24 de març va néixer una nova plataforma civil anomenada Sant Jordi per la Llengua. La plataforma, que recorda la manifestació de l’any 1985, busca mobilitzar la societat catalana per tal de revertir el procés de minorització lingüística que pateix la llengua catalana a casa nostra i, més específicament, a Barcelona. En el seu manifest, tot carregant contra el model econòmic focalitzat en el turisme i en les conseqüències del globalisme, demanen unes polítiques fermes en àmbits com l’administració i la persecució de discriminacions lingüístiques. La manifestació està convocada el dia 23 d’abril a les 19.00 h a Plaça Universitat de Barcelona.
Miquel Vila, va estrenar el dia 26 de març un nou episodi del seu pòdcast Com Funciona el Món?. En aquest episodi titulat El preu del socialisme: les claus de l'Operació Illa, Vila explora i profunditza en les idees que va proposar a l’article El preu del socialisme i les de l’Arnau Valdovinos a El triomf de la burocràcia per tal d’explicar les claus del govern de Salvador Illa i què en podem esperar els anys venidors. A través d’aquest enllaç podeu recuperar la primera part de l’episodi.
El 27 de març Nosaltres Sols! va dur a terme una acció de denúncia contra un restaurant de Barcelona que havia discriminat un client per expressar-se en català, tot fent-lo fora del restaurant. Davant d’aquest nou cas de catalanofòbia, l'organització juvenil nacionalista va assenyalar l'establiment empaperant-lo amb adhesius que el marquen com un espai hostil per als catalans. Podeu veure el vídeo de l’acció aquí.
Per tancar el mes de març, La Palestra de Girona ha organitzat un cicle de xerrades sobre memòria nacional que comptarà amb diverses sessions. La primera, celebrada el 29 de març, va convidar la Fundació Reeixida, que va portar el seu president, l’Oriol Falguera, per fer un repàs de la història de l’independentisme des de finals del segle XIX fins al 2017.