Actituds sobre el passat
La mirada històrica no és neutral, i qualsevol interpretació del passat s’emmarca en una perspectiva sobre la naturalesa humana i la història.
Any 3 Núm. 56
Sumari d'aquest número
En el cinquanta-sisè número d’Esperit reflexionem sobre la guerra com a procés de construcció nacional, analitzem els canvis d'actituds sobre el passat i discutim sobre materialisme i espiritualitat. També examinem l'obra d'Eiximenis i Rusiñol, plantegem una aproximació conservadora a l'ideal universalista i desgranem maneres de sobreviure en l'ecosistema català.
Josep Asensio recull quatre regles bàsiques per a sobreviure en l’ecosistema català.
Santi Fonfría analitza els elements clau que caracteritzen la guerra moderna, posant èmfasi en el seu caràcter mobilitzador i nacionalitzador.
Dolors Clotet repassa les diferents lectures fetes dels jardins en l’obra de Santiago Rusiñol; des de l’intent de tancar-se i resistir-se al pas del temps, que destrueix tot el que és estimat sense cap recança, fins a l’apropiació per part dels intel·lectuals espanyols de Jardins d’Espanya i el mateix Rusiñol per reformar Espanya.
Eudald Font defensa que les idees revolucionàries situen l’home per sobre del món conegut i cerquen trencar l’ordre, i presenta l'aproximació conservadora d'Edmund Burke a l’universalisme i l’Imperi.
Bernat F. Roca argumenta que les actituds històriques sobre el passat són variables, i que l’adveniment de la modernitat ha marcat un abans i un després fonamental en la nostra manera d’interpretar la història.
Oriol de Marcos s’endinsa en les reflexions ètiques presents en l’obra política de Francesc Eiximenis.
Els subscriptors premium i mecenes tenen accés a la vuitena entrega de La Talaia, en la qual Bernat Roca parla amb Marc Maynou i Oriol De Marcos sobre materialisme, espiritualitat, visions de la història i marxisme.
Rep cada número, directe a la teva bústia